Prawie każdy wie, że palenie papierosów jest jednym z najpowszechniejszych czynników rakotwórczych. Warto jednak przytoczyć kilka statystyk, by dobitnie przedstawić ryzyko zdrowotne związane z tym wyjątkowo szkodliwym nałogiem. Badania wykazują, że aż połowa osób rozpoczynających palenie w młodym wieku umrze właśnie z tego powodu.
Czytaj więcejNależy jednak wspomnieć, iż palenie może spowodować również cały szereg innych rodzajów nowotworów: rak przełyku,, gardła, jamy ustnej, nerek, żołądka i pęcherza moczowego. Dlatego chcąc uniknąć raka, trzeba przede wszystkim unikać palenia – i to również biernego. Badania podają, że każdego roku aż dwa tysiące osób umiera właśnie przez bierne palenie.
Czytaj więcejInną rakotwórczą używką jest alkohol. Jego spożywanie może doprowadzić do rozwoju takich chorób jak rak jamy ustnej, krtani, gardła, przełyku, wątroby i piersi.
Czytaj więcej
Drugim najczęstszym powodem zachorowań na raka jest otyłość. Może ona spowodować między innymi rak nerki, jelita grubego, trzustki oraz piersi. Dlatego bardzo ważne okazują się właściwy sposób odżywiania oraz aktywność fizyczna.
Pamiętajmy przy tym, że wcale nie musimy uprawiać sportu wyczynowo, by zapobiec nowotworom. Aktywność fizyczna nie musi być bardzo intensywna, ale absolutnie powinna być regularna. Wystarczający może się okazać półgodzinny spacer każdego dnia. Warto również ograniczyć siedzący tryb życia, jak najwięcej czynności wykonując na stojąco.
Bardzo ważna jest również prawidłowa dieta. Ma ona znaczenie zarówno z punktu widzenia kontrolowania masy ciała, jak i dostarczania organizmowi substancji niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania. Bardzo ważne są między innymi błonnik pokarmowy i antyoksydanty, które możemy dostarczać organizmowi za pośrednictwem warzyw i owoców. Nie można również pominąć produktów pełnoziarnistych oraz roślin strączkowych.
Warto również wiedzieć, jakich produktów należy unikać. Na pewno należą do nich wysokokaloryczne wyroby spożywcze oraz napoje słodzone. Spożywanie produktów zawierających dużą zawartość cukru skutkuje dużymi wahaniami glukozy we krwi, które są czynnikiem sprzyjającym rozwojowi nowotworów.
Częstym „sprawcą” nowotworów są także czerwone mięso oraz produkty zawierające dużą ilość soli – czyli przede wszystkim tak uwielbiane przez wielu z nas fast-foody. Ich częste spożywanie wiąże się z ryzykiem rozwoju raka jelita grubego oraz żołądka.
© Szpital-barska.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone.